Koppensnellen is gevaarlijk

In de JAMA (Journal of the American Medical Association) werd gepubliceerd over een onderzoek naar het verband tussen online adviezen van de apotheker en bloeddruk. Conclusie:

Pharmacist care management delivered through secure patient Web communications improved BP control in patients with hypertension.

Oftewel: als de apotheker via veilige Internet communicatie adviezen levert, leidt dat tot een betere bloeddruk controle bij patienten met hoge bloeddruk. Een beetje een open deur. Als de arts of apotheker per mail altijd bereikbaar was voor overleg en advies, lijkt het me logisch dat dat betere resultaten levert dan een sporadisch consult. Maar goed, opvallend vind ik dat de koppen op Internet dan eenvoudigweg de conclusie kapen: Bloeddruk daalt door e-mail met apotheker. Het is wel makkelijk scoren, zo’n kop. Hij klopt niet, hij geldt niet voor Nederland (zeker nu niet, nu het preferentiebeleid per vandaag is afgeschaft en patiënten alleen de door de zorgverzekeraar vergoede geneesmiddelen kunnen krijgen) en bovendien, in Nederland is het meestal de huisarts die hierin de lead heeft. Maar het staat wel leuk als nieuwsbericht. En als je zoals veel mensen alleen koppen snelt (lang leve RSS), dan lees je maar de helft. Wat is werkelijk de uitslag van het onderzoek? Wat was de vraag? Wat heb je aan de resultaten? Net als in de krant moet je op Internet kritisch blijven lezen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s